Snaps i stride strømme giver s
Den Bornholmske Spritfabrik vækster stille og roligt kombinationen af storkunder og små, trendy
Tekst og foto: Anne Ristorp Kraufeldt
Sevablødda er
en bornholmsk
dram, der ligesom honningsyp
ikke følger én
specifik opskrift.
Der er populært
sagt lige så mange opskrifter,
som der er familier på Bornholm. Sevablødda var oprindeligt en dram til
forfriskningpauserne under skibes ophaling på
bedding. Når
slidsken blev indsmurt med sæbe, fik de tørstige
halse også sin
blødda...
Den Bornholmske Spritfabrik
blev etableret i
1994. I 2004
overtog virksomhedens eneste
medarbejder, Niels Frost Jensen,
og hans hustru,
Erna, fabrikken
efter daværende
ejer, Carsten Riddersholm.
30
FRE s030 129 Food
I Nexø ligger en gammel fiskehal.
Men det er årtier siden, at fiskeriet
havde kronede dage på Bornholm,
og der er ikke flere sild i farvandet
ved Sønder Hammer. Fisketønderne
er tomme og erstattet med akvavit,
SEVABLØDDA og honningsyp.
Det går langt bedre for de alkoholbaserede drikkevarer end det gør
for fiskeriet, og derfor udvidede
Den Bornholmske Spritfabrik for
nogle år siden ved at flytte lokaler
fra Hasle til den tidligere fiskehal i
Nexø.
Faktisk vokser DEN BORNHOLMSKE
SPRITFABRIK år efter år. En kontrolleret vækst, jovist, men en vækst, der
Vi har ikke vækstet
så meget, at vi har
råd til en farveprinter. Derfor bliver vi
nødt til at have sorte
tal på bundlinjen
Niels Frost Jensen, indehaver,
Den Bornholmske Spritfabrik
betyder, at man har haft mulighed
for at investere i produktionen og
dermed trække nye kunder til butikken.
- Vi har ikke vækstet så meget, at vi
har råd til en farveprinter. Derfor
bliver vi nødt til at have sorte tal på
bundlinjen, siger spritter og indehaver NIELS FROST JENSEN og lyser op
i et stort smil. For det går ikke så ringe endda.
Udviklingen ligger hos de små
Succesen er kommet i takt med, at
Den Bornholmske Spritfabrik har
lagt en klar strategi: Udvikling ligger hos de små. Så selvom man er
glade for de kunder, der sender flaske efter flaske igennem produktionslinjen, så ligger udfordringen i
de mindre kunder, der med et mikro-produkt drømmer om at skabe
den næste trend. Og udfordringer
kan Niels Frost Jensen godt lide.
- Snaps Bornholm er et meget godt
eksempel. De laver snaps, vi laver
snaps. Men vi er ikke hinandens
konkurrenter. I dag er vi nærmest
forlovede. De kom med ambitionen
om at lave verdens stærkeste chilisnaps. Jeg sagde: Det kan vi godt.
Men I kommer selv til at prøvesmage!, griner indehaveren og tilføjer,
at LØNTAPNING spreder risikoen på
fabrikken, som dermed ikke lægger
alle æg i én kurv.
Snaps og snaps
Det er ikke et problem, at I laver
Bornholmersnapsen, og at jeres kunde hedder Snaps Bornholm?
- Det gør ikke så meget. Deres produkt adskiller sig markant fra vores.
Og hvis de har succes, har vi også
3108.indd 30
succes. Men hvis de en dag vælger at
få deres snaps produceret et andet
sted, end på Bornholm, kan det da
godt være, at vi skal have en stille
snak om navnet, siger Niels Frost
Jensen.
Erna og Niels Frost Jensen arbejder begge dagligt i den tidligere fiskehal, der nu er
omdannet til en moderne spritfabrik.
Er der ingen regler for, hvornår
man må give et produkt brandet
Bornholm?
- Ikke som sådan. Forudsætningen
er i hvert fald ikke, at råvarerne udelukkende skal komme fra øen, ellers
kunne Bornholm hverken producere øl eller chokolade. Man skal i
hvert fald ikke bilde sig selv ind, at vi
render rundt på Hammerhus og
plukker havtorn og enebær med en
pincet. Det ville være utroværdigt at
bilde folk ind, mener Niels Frost
Jensen.
Snaps i hænderne
Den Bornholmske Spritfabrik har
10-12 faste kunder. De udgør samlet et rationelt produktionsapparat, som Niels Frost Jensen siger.
Det er afgørende med en alsidig
produktionslinje, der kan tappe på
forskellige typer flasker og også kan
skifte mellem korkpropper, skruelåg og kapsler. Produktionen er au-
28-08-2018 07:50:54
m
M om aga s p af f rodu inet ød kti eva on rer Danish Crown har succes på det kræsne japanske marked: NR. 11 SEP.-OKT. 2018 Ingen plads til fejl i Ringsted Side 12-16 I DETTE NUMMER: Løgismose har appetit på mere plantefars / Lean skal holde Langelænderen på Langeland / Bornholmsk snaps hitter /
Forsidefoto: Præcisionsarbejde på Danish Crowns Fabrik 3 i Ringsted, som først og fremmest leverer kvalitetsvarer til det kræsne japanske marked. Læs mere side 12-16. Foto: John Ehbrecht Over halvdelen af Jordens befolkning bor i denne cirkel Det enorme potentiale i øst udgives af Nordiske Medier
Vi forstår, hvordan du stræber eer konstant produktkvalitet og optimerede omkostninger. UFRAVIGELIG + UPÅKLAGELIG Du er klar til at opfylde dine sikkerheds- og kvalitetskrav, samtidig med at du optimerer ressourcer og sikrer repeterbarhed. iTHERM TrustSens TM37x Verdens første kompakte selvkalibre
Mød os på FoodTech d.13.-15. november 2018 Stand nr. 7260 Hal J2 Vi giver næste omgang! Alfa Laval Brew 701 eMotionTM Ved at bruge Alfa Lavals nyeste separationsteknologi får du bedre ølkvalitet, op til 70% mindre elforbrug og mindre CO2 aftryk. Den nye Brew 701 eMotionTM ølcentrifuge er en smart,
- Tang er en perfekt ingrediens til fødevareproducenter, der vil lave sunde, naturlige fødevarer Kristian Ottesen, CEO i Nordisk Tang, vil gøre tang til en hverdagsspise men ser samtidig Nordisk Tang som en kommende ingrediens-leverandør på grund af tangs mange gode egenskaber lille århusiansk virk
Kæmper bekæmper madspild En lang række store fødevarevirksomheder går sammen i nyt initiativ En række af landets største fødevareproducenter samt organisationerne Stop Spild Af Mad og FødevareBanken har etableret et nyt partnerskab med en klar vision: Virksomhederne vil selv halvere deres madspild f
Kan der spares noget på energien? Hvad kan Går rengøringen gennem kontrollen? Budgettet skal overholdes!! genbruges? Hjælp!! Kl. 02.34: Nedbrud Nyt anlæg Godt i gang med nyt produkt Viden, tillid og nysgerrighed 360 graders fokus på dit procesanlæg Procestekniske løsninger og know how gen
Thise har vokseværk og gang i u Thise Mejeri har stor succes med deres økologiske mejeriprodukter og vil øge produktionen yderligere. Det kræver plads, og derfor er mejeriet ved at foretage omfattende tilbygninger. Udvidelsen kommer til at koste omkring 100 millioner kroner og forventes færdig i løb
i udvidelsen af mejeriet . - Vor produktion stiger jævnt for alle vore produkter, så nu er vi løbet ind i pladsmangel. Vi producerer masser af frisk mælk, men der er også stor efterspørgsel efter vor Vesterhavsost og Thybo-ost. Og så er der selvfølgelig skyr-eventyret. Folk kan simpelthen ikke få
Royal Unibrew forstærker sine nichemarkeder Bryggeri styrker sig på det danske marked for energidrikke og cocktails samt det franske og italienske marked for læskedrikke. Opkøbene og det gode vejr får Royal Unibrew til at opjustere forventningerne Af Mads Rømert Royal Unibrews største markeder er D
k producerer i stor skala på land ng i opdræt af yellowtail kingfish i et saltvandsbrug i Hanstholm. Fiskene kan sælges til 100 kroner kiloet Sashimi Royal har moderfisk gående i anlægget Maximus ved Gudnæsstrand 40 km sydligere, og herfra hentes ynglen. I Hanstholm går der 11-12 måneder, før fisk
SLAGTERI & FORÆDLIING FOKUS Danish Crowns Japan-fabrik g Danish Crown har stor succes på det japanske marked så stor, at koncernen har en decideret Japan-fabrik Af Morten Vittrup Lund Det japanske marked aftager 70 pct. af Fabriks 3s årlige produktion på ca. 7.000 ton. Resten sendes til andre ud
k i Ringsted og vil åbne endnu en i Blans. Food Supply Magazine har været med inde bag murene DC starter endnu en japansk produktion SLAGTERI & FORÆDLIING k gør klar til yderligere vækst FOKUS Danish Crown forventer at skabe op mod 100 nye arbejdspladser De japanske forbrugere og restauranter
SLAGTERI & FORÆDLIING FOKUS Udskæringerne anvendes bl.a. til gaver, som japanerne to gange om året giver til deres nærmeste i stedet for fødselsdagsgaver. I Japan er det helt normalt at forære sin kone eller datter et stykke kød. Japanerne er faktisk blandt de folkefærd i verden, der spiser mest
DOSIC - FØDEVAREINDUSTRIENS MULTIFUNKTIONELLE FLOWMÅLER Præcis og robust flowmåler med integreret temperaturføler. Godkendt til fødevareindustrien skrappeste krav. DOSIC er selvkalibrerende, måler temperatur og flow samtidig og kan komunikere via IO-link. www.sick.dk/dosic Tlf.: 4582 6400 FRE s015
SLAGTERI & FORÆDLIING FOKUS I Ringsted er man vant til at producere fine udskæringer til eksportmarkederne, men i spidsbelastningsperioder som omkring jul, hjælper Ringsted-slagteriet Danish Crowns slagteri i Herning med at servicere hjemmemarkedet. Fotos: John Ehbrecht 40 mio. kr. på udskæringsu
MULTIVAC MULTIVAC MULTIVAC MULTIVAC MULTIVAC MULTIVAC TRAYSEALER TRAYSEALER TRAYSEALER TRAYSEALER TRAYSEALER TRAYSEALER MULTIVACs MULTIVACstraysealerprogram traysealerprogramdækker dækkeraltalt MULTIVACs MULTIVACs traysealerprogram traysealerprogram dækker dækkeraltalt frafra kompaktkompakt-tiltili
SLAGTERI & FORÆDLIING FOKUS Visionsystem hjælper Danish Crown med svært læselige kinesiske kasser TriVision har udviklet system for Danish Crown, der sikrer at fejlfyldte kasser ikke sendes helt til Kina TriVision er grundlagt 1999 i Odense og har 10 medarbejdere. Danish Crown har en stor ekspor
- DET ER VEJEN din l i t s e c c su I Vejen Kommune har vi Danmarks laveste priser på erhvervsjord langs E20 - erhvervsjord til din fødevarevirksomhed Man tager: En fantastisk infrastruktur Et nip af de bedste rammevilkår En håndfuld af landets mest ambitiøse rådgivning Tilsætter et stærkt ne
Pølsevognen er et stykke dansk kulturhistorie, men der er ikke så mange tilbage. I pølsevognens storhedstid i 70erne var der anslået 700 i Danmark i dag er tallet faldet til omkring 100. Det er cirka det samme antal som i Moskva, hvor Steff Rusland i 1994 etablerede den første danske pølsevogn i Ru
Jesper Mortensen er en erfaren mand i branchen, som blandt andet har været 12 år hos Tulip og fem år hos Tican. Derudover har han også været hos Gumlink (det gamle Stimorol/Dandy i Vejle), Danish Quality Bakery samt Golden Vale-fedtstoffabrikken. Samarbejde med jobcenter og slagteriskole har givet
Røde pølser stammer ifølge Tulip fra Kødbyen i København, hvor man tilbage i 1930erne overhældte de daggamle pølser med rød farve for at maskere den tvivlsomme kvalitet og herefter solgt til de fattige. Siden er den røde pølse blevet et nationalklenodie. Tyskland har en enorm tradition for pølsepro
ANNONCE Har du styr på sporbarheden og certifikaterne på plastkomponenten i dit procesudstyr? Vi bearbejder udelukkende kunststoffer, som forhindrer, at metalstøv eller spåner fra tidligere metalproduktioner migrerer over i plasten. Efter den spåntagende bearbejdning vaskes, afgrates og kontroller
FOKUS PLANTEFARS Mejerichef Henrik Toft ønsker ikke at automatisere produktionen for meget Det er stadig et håndværk at lave mad hos Løgismose Meyers. Fotos: Morten Vittrup Lund Løgismose Meyers plantefars indeholder ikke lige så meget fedtstof som ægte kødfars, så Henrik Toft anbefaler, at man
FOKUS PLANTEFARS Kødbollemaskine og isvandsbank sikrer høj effektivitet Med indvielsen af Løgismose Meyers helt nye færdigretsfabrik har der været mulighed for at give den fuld skrue på nyt produktionsudstyr Tekst og foto: Morten Vittrup Lund Da produktionen af Løgismose Meyers færdigretter lå på
PLANTEFARS FOKUS Løgismose Meyers er administrationsselskabet bag de to tidligere familiefirmaer Løgismose og Meyers, der fusionerede i 2015 og er ejet af kapitalfonden IK Investment Partners. Mens Løgismose-brandet efterhånden er blevet synonym med Netto, sælges Meyer-brandet i Coops butikker. S
Arla laver osteserie til det kødløse køkken Uanset detail eller fødevareindustri JEROS har altid den rette hygiejneløsning! Arla springer på den kødløse trend med ny serie oste og en grøn kogebog fra Karolines Køkken Var det noget med en rygende varm blomkålscurry med paneer? En tasty halloumi-bur
Pakket ind i priser På FoodTech til november overrækkes årets Scanstar-priser for emballage-design her er vidnerne Af Mads Rømert Om et par måneder samles den danske fødevareindustri til FoodTechmesse i Herning, og her overrækkes de fællesnordiske ScanStar-priser for innovative emballageløsninger.
ANNONCE Vi er nødt til at gribe de mennesker, der rammes af nedslidning Smerter i skuldre, ryg og øvrige led er desværre hverdag for mange lønmodtagere i Danmark. Men bliver der taget hånd om de mennesker, der rammes af nedslidning? En undersøgelse fra Analyse Danmark viser, at blot 10 procent af
Snaps i stride strømme giver s Den Bornholmske Spritfabrik vækster stille og roligt kombinationen af storkunder og små, trendy Tekst og foto: Anne Ristorp Kraufeldt Sevablødda er en bornholmsk dram, der ligesom honningsyp ikke følger én specifik opskrift. Der er populært sagt lige så mange opskrif
r sorte tal på bundlinjen y mikro-kunder betyder succes for ægteparret Frost Jensen Mads Guldager Simonsen er en af to ansatte på Den Bornholmske Spritfabrik. Han er smed og kan reparere produktionslinjen, men har også opgaver i den daglige produktion. Her er han ved at vaske plasttanke ned til næ
Trendy snaps hitter: Snaps Bornholm forventer 300 procent vækst i 2018 Snaps Bornholm fik i 2016 produceret 7.000 flasker snaps hos Den Bornholmske Spritfabrik. De blev ikke solgt alle sammen. 2018 ser det anderledes ud: I år regner man med at producere 50.000 flasker. HJ Hansen Vins rom købes hos
Bornholmsk fødevareklynge hitter Cowi blåstempler bornholmsk fødevareklynge og konkluderer, at den er til stor gavn for øen rektør for Bornholmerslagteren, Richard Jørgensen. Af Camilla Gade og Benita Dreyer-Andersen De seneste tre år har 140 bornholmske fødevarevirksomheder deltaget i det fødevar
Tanja Benn overrækker nøglerne til Faber Brød til Smartbakes administrerende direktør Karsten Leed. Hun fortsætter som ansat i Smartbake. Foto: Smartbake Stauning forgylder lokal håndværker Lokal håndværker blev lokket til at lave nye fuger for seks år siden mod betaling i whisky nu er hans belønn
Matematik går i fisk Matematiske modeller fra DTU er brugt til at udvikle nye fiskeprodukter med mindre salt og mere smag Royal Greenland kan begrænse saltindhold med 40 procent i visse produkter væksten af den sygdomsfremkaldende mikroorganisme Listeria monocytogenes samt mælkesyrebakterier, der k
Danish Crown få mere sul på bacon-forretning Danish Crown og Tulip køber baconspecialisten Zandbergen i Holland. Det gør Danish Crown-koncernen til den største leverandør af bacon i Europa Bacon er en af de kategorier, hvor målet for Danish Crown er at blive en førende aktør globalt. Første skridt h
Velkommen til fremtiden 13.15. november 2018 Hele fødevareindustrien mødes på FoodTech, og du er inviteret. Kom og vær sammen med tusindvis af kolleger når flere end 300 danske og internationale udstillere giver dig et blik ind i fremtidens fødevareindustri. Oplev blandt andet International Food Co
Logobolsjer er et kæmpehit Audi, BMW og Mærsk er blandt Bolcheriets kunder Af Henrik Kongsgaard Hos bolsjefabrikanten Bolcheriet vurderer indehaver Thomas Touray, at han og medarbejderne nu er oppe på at fremstille cirka 100 ton bolsjer og slikkepinde om året og det skyldes ikke mindst, at Bolcher
I bolsjekogeriet trækkes og iltes sukkermassen på krog. Bolcheriet benytter denne gamle metode, fordi den giver porøse bolsjer med et smukt udseende samtidig med, at smagen forstærkes. Foto: Bolcheriet 39 FRE s038 129 Food 3108.indd 39 28-08-2018 07:51:22
Bosjemaskiner ...de skal helst være gamle Ægteparret bag Bolcheriets tre afdelinger er konstant på udkig efter gamle englændere Af Henrik Kongsgaard De har været i gang med BOLCHERIET siden 2001 og er nu indehavere aftre bolsjerier så ægteparret Mariam og Thomas Touray har efterhånden en del erfari
Amanda satser på storstilet vækst Den nordjyske fiskevirksomhed vil op og sidde på 40 procent af markedet Nye produkter, øget efterspørgsel hos forbrugerne og opkøb skal være med til at skabe markant fremgang for AMANDA SEAFOODS, der producerer og sælger konserves og er særligt kendt for sin torsker
Verdens største producent af græsfrø væ pakke- og palleteringslinje fra Egatec DLF i Odense automatiserer pakningen af græsfrø med komplet pakke- og palleteringslinje fra lokale Egatec EGATEC er en fynsk ingeniørvirksomhed med speciale i udvikling, produktion og integration af kundetilpassede autom
ø vælger automatisk Daloon-ulykke: Mand kunne ikke komme ud af vaskemaskine Fabrikschefen fastslår, at virksomheden ikke står med ansvaret Af Henrik Kongsgaard - Der har ikke været nogen sikkerhedsmæssig brist på udstyret, og maskinen har været sikkerhedsmæssigt forsvarlig. Det konstaterer fabrik
Danmarks eneste sennepsmølleri bruger stadig den samme maskine efter 100 år. De seneste 30 år er den blevet betjent af Steen Nowak, der mener, at sennep er årsag til, at han aldrig har haft en sygedag Bähncke blev grundlagt i 1858 af Wilhelm Bähncke som Danmarks første sennepsfabrik. I 1932 blev sl
Med sennepsmølleriet under eget tag kan vi værne om de originale recepter, det gamle håndværk og den traditionsrige smag og kvalitet Steen Nowak, sennepsmester, Bähncke n 45 FRE s044 129 Food 3108.indd 45 28-08-2018 07:51:45
PRODUKTER NYE Ny nylonskraber godkendt til industrien Vikan lancerer nylonskraber til både kolde og varme overflader. Skraberen opfylder EUs bestemmelser for fødevarekontakt Meget varme og meget kolde overflader er notorisk vanskelige at skrabe rene, og for at løse det problem har Vikan lanceret e
Står FoodTech på menuen? Når FoodTech ruller i Herning til november går Food Supply Magazine og søstermagasinet Jern & Maskinindustrien helt tæt på Food Supply Magazine og Jern & Maskinindustriens messemagasin FoodTech 1.-3. november 2016 I et stort fælles messemagasin stiller vi skarpt på messen,
Her vil du fremover kunne se modtageren af avisen. Kontakt os gerne, hvis vi har skrevet forkert, eller hvis du har ændringer. Telefon +45 44 85 88 99 Email food@nordiskemedier.dk Gå efter lineær hastighed og bedre resultater OptiFlex Alsidighed og fleksibilitet uden kompromis GEA MultiJector giv